Matopeli on yksi suosituimmista peleistä ikinä, jonka pystyi saamaan vanhoille Nokian valmistamille puhelimelle. Pelin oikea nimi oli kuitenkin Snake, vaikka moni meistä varmasti muistaa sen matopelinä.
Matopelistä tehtiin kaikkiaan kolme erilaista versiota Nokian valmistamille puhelimille. Lähdä kanssamme nostalgiselle matkalle kohti matopeliä.
Tämän pelin pohjalta on myös alettu luomaan uusiakin pelejä, kuten erilaiset netissä pelattavat matopelit.
Näitä matopelejä on liikkeellä usealla eri nimellä, kuten Slither.io niminen matopeli.
Ensimmäinen matopeli: Snake I
Ensimmäinen matopeli, eli viralliselta nimeltään Snake julkaistiin Nokian 6610 puhelimelle jo vuonna 1997. Matopelin luoja Taneli Armanto hoiti pelin koodaamisen sekä sen lanseeraamisen Nokialle. Pelistä tulikin yksi suosituimmista peleistä kautta aikain, vaikka idea oli yksinkertainen.
Alkuperäisessä matopelissä pelaajan tuli käyttää näppäimiä 2, 4, 6 sekä 8 liikuttaakseen matoa ruudulla. Aina kun pelaaja keräsi yhden ruoan pelissä, myös mato kasvoi pituutta. Mitä enemmän pisteitä pelaaja keräsi, sitä vaikeammaksi madon liikuttelu tuli. Jos matopelissä pelaaja osui omaan matoonsa, loppui peli kesken. Matopelin pystyi myös pelaamaan läpi liikkumalla strategisesti vaakasuunnassa ylhäältä alas.
Näin pelaajalla ei käytännössä ollut mitään mahdollisuutta hävitä matopelissä. Alkuperäisin matopelin idea tuli Atari 2600:lle julkaistusta Blockade nimisestä pelistä. Alkuperäisessä matopelissä on yhteensä 212 ruutua. Jokaisesta kerätystä ruuasta pelaaja sai itselleen 9 pistettä. Jos pelin onnistui läpäisemään, palkittiin pelaaja sadalla lisäpisteellä. Näin maksimi pisteiksi alkuperäisessä matopelissä tuli 2008 pistettä.
Snake II – Matopelin päivitetty versio
Kun Nokia 3310 julkaistiin, tuli sen mukana myös päivitetty versio matopelistä, eli Snake 2. Uudessa matopelissä oli paljon loistavia ominaisuuksia, joita edellisessä versiossa ei ollut.
Matopelissä oli nyt mahdollista pelata moninpeli tilassa, jolloin pelaaja pystyi haastamaan ystävänsä. Tämä oli suorastaan huikea innovaatio, sillä aikaisemmin puhelimilla ei ollut pelejä juuri lainkaan, puhumattakaan siitä, että pelejä olisi voinut pelata moninpeli tilassa.
Matopeliin oli nyt myös lisätty uusia tasoja. Uudet tasot olivat huomattavasti haastavampia kuin yksinkertainen matopelin ensimmäinen kenttä, jossa ei ollut ylimääräisiä esteitä tai vastustajia. Uudessa matopelissä kentän reunoilla lisättiin esteitä, joihin osumalla pelaaja hävisi pelin. Joissakin kentissä näitä esteitä löytyi myös keskeltä kenttää.
Esteet tekivät matopelistä entistä koukuttavamman, sillä aikaisempi strategia jossa liikutaan vaakasuunnassa ei enää toiminut maksimi pisteiden saavuttamiseksi. Nyt pelaajalta vaadittiin huomattavasti enemmän taitoa sekä tarkkaavaisuutta pelin läpäisemiseksi.
Kun Nokia julkaisi 3310 puhelimensa uudestaan vuonna 2017, myös sille oli mahdollista ladata legendaarinen matopeli. Tämä versio matopelistä on se versio, jonka meistä varmasti kaikki muistavat lapsuudestaan. Matopelin pelaaminen oli loistava tapa kuluttaa aikaa esimerkiksi automatkalla.
Snake III – Matopeli saa graafisen päivityksen
Snake 3, eli tuttavallisemmin matopeli III oli viimeisin Nokian puhelimelle julkaistuista matopeleistä. Tässä matopelissä oli paljon uutta, vaikka idea pysyikin samana Snake II kanssa. Koska puhelimet olivat kehittyneet huomattavasti vain muutamassa vuodessa, oli mustavalkoisesta pelistä luoto nyt graafisesti näyttävä versio.
Labyrintit olivat myös loistava lisäys Snake 3 peliin. Ne vaikeuttivat peliä entisestään. Myös uudehko 3D-grafiikka teki pelistä entistäkin näyttävämmän. Sanke 3 julkaistiin Nokia 3250 puhelimelle vuonna 2005. Se tuki myös uudistunutta moninpeli tilaa, joka toimi Bluetooth:in avulla.
Viimeisten vuosien aikana tästä pelistä ei kuitenkaan ole julkaistu uusia versiota. Mikäli uusi versio matopelistä julkaistaan, tulemme kertomaan tästä iloisesta asiasta kaikille lukijoillemme.