Tetriksen idea on yksinkertainen ja säännöt ovat helpot: pyöritä nopeasti putoavia palikoita asetellen ne riveihin luodaksesi yhtenäisiä linjoja. Toista sama asia ajasta ikuisuuteen.
Tetris on nostalgiapeli parhaimmillaan. Se aloitti valloituksensa ja saavutti suosionsa huipun 1980 ja 1990 välisenä aikana. Toisin kuin muut aikansa pelit, oli Tetris yksinkertaisuudessaan erilainen. Tetriksen ideana ei ollut väläyttää kauniilla kuvilla tai huikeilla äänillä – vaan loistava idea pelistä joka jatkuu ikuisesti riitti koukuttamaan pelaajat.
Vaikka peli onkin erittäin yksinkertainen, ei se tarkoita sitä, että se olisi millään tasolla tylsä. Tetris dominoi aikansa pelimarkkinoita saavuttaen miljoonat pelaajat ympäri maailmaa. Tänä aikana Tetristä käytettiin myös politiikan välineenä, sillä olihan kylmä sota edelleen käynnissä.
Nostalgiapelien klassikko: Tetriksen historia
Kaikki alkoi siitä, kun pulmia rakastava Alexey Pajitnov loi Tetriksen vuonna 1984. Alexey työskenteli Moskovassa, Neuvostoliiton tietotekniikkakeskuksessa.
Pajitnovin ideana ei ollut luoda rahaa Tetriksestä: hän oli enemmän kiinnostunut siitä, että peli olisi hauska pelaajalle.
Mobiilipelit.net
Pajitnov kertoi saaneensa idean Tetrikseen suositusta Pentominoes pelistä, jossa erilaiset kuviot muodostivat yhtenäisiä neliöitä. Hänen kerrotaan ajatelleen, että pelissä kuviot putoaisivat lasiin.
Pelaajan tavoite oli ohjata palaset kohdalleen ja muodostaa vaakatasossa olevia rivejä. Rivin muodostamalla kyseinen rivi poistui ruudulta, jolloin lisää kuvioita pystyi laskeutumaan näytölle.
Kun Alexey jakoi luomansa pelin kolleegoilleen, alkoivat he kiivaasti pelaamaan Tetristä. Nämä aikaiset versiot Tetriksestä liikkuivat pelaajalta toiselle diskettien avulla, sillä internetin tulemiseen oli vielä vuosia aikaa.
Kun Pajitnov lähetti yhden kopion Tetriksestä Unkariin, se laitettiin näytille paikallisen teknologian instituutin näyttelyssä. Kyseisillä messuilla oli myös briteistä kotoisin oleva Robert Stein, Andromeda Softwaren omistaja. Robert huomasin Tetriksen koukuttavuuden ja päätti lähestyä Alexeytä.
Valitettavasti pelin kohtalo oli vielä tuolloin Neuvostoliiton käsissä. Tetristä hallinnoi Neuvostoliiton perustama Elektronorgtechnica (Elorg). Elorgin ideana oli säännellä ja valvoa kaikkea teknologista sisältöä, jota Neuvostoliitolla oli tarjota maailmalle.
Elorg kuitenkin (vastoin odotuksia) myönsi lisenssin Tetrikseen Steinille, joka lisensoi sen eteenpäin Yhdysvaltoihin ja Brittien saarille. New York Times kertoi vuonna 1998, että Tetris oli ensimmäinen Neuvostoliiton tuottama ohjelma, joka oli saatavilla Yhdysvalloissa.
Tetriksen kehitys
Lisenssi, jonka Stein sai haltuunsa, kattoi vain henkilökohtaiset tietokoneet. Tämä tarkoitti sitä, ettei Tetriksestä pystynyt tekemään käsikonsolipeliä tai kolikkopeliä. Stein kuitenkin kertoi, että lisenssiin olisi tulossa päivitys, jonka jälkeen hän alkoi myymään oikeuksia Atarille ja Segalle. Atari ja Sega olivat suuria yhtiöitä, jotka toimittivat kolikoilla toimivia ns. arcade-pelejä etenkin Japanissa, jossa ne olivat tuolloin erittäin suosittuja.
Stein unohti kuitenkin mainita asiasta Tetriksen oikealla omistajalle, eli Neuvostoliitolle.
Kun Stein tapasi Elorgin henkilökuntaa Moskovassa, oli tunnelma erittäin huono, melkeinpä jäätävä. Stein onnistui kuitenkin vakuuttamaan Elorgin siitä, että jos lisenssi saataisiin, olisi siinä mahdollisuudet suuriin tuottoihin. Hän myös näytti heille ensimmäisen version Nintendo GameBoy:n Tetriksestä.
Elorg lupasi antaa oikeudet peliin käsikonsoleihin sekä kolikoilla toimiviin arcade-peleihin. Atari suuttui tästä kaupasta huomattavasti. Myöhemmin Atari yritti myös lanseerata oman versionsa Tetriksestä. Tämä oli huono asia, sillä se johti vuosien mittaiseen oikeusprosessiin yhtiöiden välillä.
Rakkaudesta pulmapeleihin
Suuret summat rahaa vaihtoivat omistajaa, mutta Pajitnov, Tetriksen luoja, ei ollut osana näitä 40 miljoonan dollarin neuvotteluita. Pajitnov sekä Rogers olivat kuitenkin hyviä ystäviä.
Rogersin avulla Pajitnov muutti Yhdysvaltoihin, jossa hän perusti oman pelistudion ja jatkoi myöhemmin matkaansa Microsoftin hommiin. Vuonna 1996, kun Neuvostoliitto oli hajonnut, matkasi Rogers kohti Moskovaa viimeisiin neuvotteluihin, joiden tarkoituksena oli palauttaa pelin oikeudet sen luojalle – Pajinoville.
Brown sanoi kirjassaan, että Tetriksen tarina oli uskomaton. Tetris aloitti elämänsä pienenä projektina, joka saavuttikin miljoonat pelaajat ympäri maailmaa.
Vielä tänäkin päivänä Tetris on yksi kaikkien aikojen pelatuimmista peleistä kautta maailman. Nykyään voit pelata Tetristä puhelimellasi, tietokoneellasi tai konsolillasi. Erilaisia versioita on olemassa satoja, vain yksi asia on kuitenkin varmaa, Tetriksen maailmanvalloitus jatkuu.
Yksi kovimmista Tetriksen pelaajista on Jani Herlevi. Hän on niittänyt niin paljon mainetta ja kunniaa, että hän on päässyt jopa Ylen uutisiin.
MM-kisoihin Jani Herlevi on osallistunut ensimmäisen kerran vuonna 2013. Tuona vuonna hän yllätti kaikki nopeudellaan ja taidollaan.
Vaikka Jani ei vielä olekkaan voittanut sitä parhaan pelaajan titteliä, on hän kiistatta yksi kovimmista Tetriksen pelaajista koskaan.
Alustana ja kilpailussa Jani on käyttänyt jo vuodesta 2003 rakasta Nintendoaa, sekä legendaarista Tetris-villasukkaa, joka suojaa hänen kättään ohjaimen kanteilta.