Tässä artikkelissa paneudumme nostalgiapelien klassikoihin. Löydät sivulta tietoa Matopelistä, Tetriksestä, korttipeleistä ja muista nostalgisista peleistä.
Juuso, Mobiilipelit.net toimitus
Nostalgiapelit ovat nyt suuressa suosioissa. Älypuhelinten tulemisen myötä suurin osa suosituista nostalgiapeleistä on saapunut takaisin pelaajieen keskuuteen. Mobiilipelit jotka sisältävät nostalgisia vivahteita älypuhelimille saattavat tuntua oudolta, mutta niiden pelaaminen tuntuu yhtä hauskalta kuin aitojen versioiden pelaaminen.
Kun aikaisemmin jouduit ostamaan fyysisen kopion pelistä esimerkiksi Nintendo tai Atari -laitteelle, on sama peli nyt mahdollista ladata ilmaiseksi eril verkkosivuilta tai mobiilikaupoista.
Myös uudelleen tehdyt versiot vanhoista peleistä ovat herättäneet suurta suosiota mobiilipelaajien keskuudessa. Pokémon GO:n uuden laajennuksen myötä vanhasta Gameboy-pelistä tehty peli sai paljon uusia ominaisuuksia. Nyt alkuperäisten 151 Pokémonin sijasta voit napata yli 450 erilaista Pokémonia.
Mobiilipelien remasterointi on erittäin suosittua. Toimivan konseptin päälle voidaan rakentaa paljon uusia ulottuvuuksia lisäämällä laadukasta sisältöä jo suosittuun nostalgiapeliin.
Tunnetuimmat nostalgiapelit
Muistat varmasti ne hyvät ajat jolloin Commodore 64 oli vasta julkaistu, eikä edes ADSL-internetistä oltu kuultu sanaakaan. Yksi ensimmäisistä peleistä joka oli saatavilla myös Suomessa oli Blockade niminen peli.
Jokainen lukijoistamme tuskin muistaa tätä peliä mutta jokainen varmasti tietää Blockade-peliin pohjautuvan pelin nimeltä Matopeli.
Mobiilipelit.net
Matopeli on kiistatta yksi koukuttavimmista peleistä joka julkaistiin 1990-luvulla. Kyseisestä pelistä julkaistiin kolme eri versiota Nokian valmistamille puhelimille. Niistä viimeisin kerkesi saamaan värilliset grafiikat sekä mahdollisuuden pelata peliä monipelitilassa.
Nokian puhelimista löytyy myös paljon muita klassikoita kuten Bounce ja Space Invaders.
Myös aikansa kiistaton klassikko eli Tetris (lue lisää klikkaamalla linkistä) niitti huikeaa menestystä. Alunperin Neuvostoliitossa luotu peli on julkaistu kymmenille eri laitteille yli 150 maassa. Siitä on liikkeellä myös useita eri versioita loistavilla toiminnoilla. Jokaiselle varmasti löytyy versio Tetriksestä joka herättää nostalgisia kokemuksia.
Kun puhutaan fyysisistä nostalgiapeleistä, tulee varmasti jokaisen mieleen markettien auloista tuttu Pajatso, tai tuttavallisemmin jasso. Pajatso on ainakin meidän mielestämme yksi nostalgisimmista peleistä mitä Suomessa on koskaan luotu. Jokainen varmasti muistaa kuinka laitteen syövereihin hukkui markka tai kaksi.
Vielä kun saataisiin nostalgiapelit hedelmäpeli sivusto pystyy, olisi pelejä tarjolla jos jokaiseen lähtöön. Monella onkin nostalgisia tunteita esimerkiksi pokeri, pajatso, potti sekä mahjong -peleistä, jotka kaikki ovat erittäin nostalgisia ja samalta ajalta.
Lautapeleistä parhaimpana nostalgiapelinä voidaan varmasti pitää Monopoly-peliä. Sen versiot ovat myös nykyään saatavilla mobiilipelaajille.
Kuten huomata saattaa, on nostalgiapelejä uudelleenjulkaistu vuosien aikana useita kertoja. Näistä lähes kaikki löydät iOS App Storesta tai Google Play -kaupasta. Lähes jokaisesta pelistä on saatavilla sekä maksuttomia, että maksullisia versioita.
Korttipelit
Kun Windows XP julkaistiin Suomessa, se toi myös mukanaan huikean Pasianssi-buumin. Pasianssia pelatakseen ei enää tarvinnut kaivaa kaapista pölyisiä kortteja, tai sitä surullisen kuuluisaa Viking Linen risteilyltä saatua ilmaista korttipakkaa.
Vain nappia painamalla tietokoneen ruudulta pystyi aloittamaan uuden pasianssipelin sekunneissa. Kortit jaettiin automaattisesti eikä niitä edes voinut hukata. Pasianssin mukana julkaistiin myös toinen variaatio, eli Spider-pasianssi, joka on varmasti nuorten pelaajien tuoreessa muistissa.
Hertat ja Pedro olivat niitä vähemmän suosittuja korttipelejä. Harmiksemme joudumme toteamaan, ettei esimerkiksi Ristiseiskaa tai Musta Maijaa julkaistu Windowsille. Ehkäpä näiden pelien suosio olisi nykypäivänä vieläkin suurempi jos ne olisivat löytyneet jokaisen kodin ja konttorin tietokoneen ”Pelit”-valikosta.
Onneksi nyt myös nämä aikaisemmin mainitut korttipelit ovat saatavilla nostalgiahuumaa halajaville pelaajille. Kiitos Googlen, muutamaa nappia painamalla pääset nostalgisiin peleihin ja tunnelmiin.
Jos haluat pelata ajattomia klassikoita kuten Tetristä tai Matopeliä Androidilla kannattaa sinun suunnata kohti Google Play Storea. Googlen omasta kaupasta saat ladattua itsellesi useita versioita näistä suosituista peleistä. Lähes kaikki versiot ovat ilmaisia ja mikä parasta, löytyy Google Play Store jo puhelimestasi mikäli omistat Android-laitteen.
iPhone ei välttämättä ole nostalgiapelejä haluavalle pelaajalle paras vaihtoehto, sillä osa App Storen peleistä on maksullisia. Kannattaa kuitenkin tarkistaa iOS kaupasta saatavuus, saatat yllättyä ilmaisten pelien määrästä.
Nostalgisia pelejä voi pelata ilmaiseksi esimerkiksi selaimella netissä tai älypuhelimelle saatavien sovellusten avulla. Myös useat eri sivustot netissä tarjoavat mahdollisuuden pelata nostalgiapelejä täysin ilmaiseksi.